Spring naar inhoud

Volksaard en groepsgeest

Iedereen kent wel het woord teambuilding en weet dat een goede teamspirit betere prestaties oplevert. Niet alleen in de sport, maar ook bij een filmcrew, toneelgezelschap of bedrijf. Dit principe bestaat ook in groter verband, zoals bij een volk, dat zich verbonden voelt met elkaar dankzij gedeelde normen en waarden en manier van leven. Er bestaat zelfs een woord voor: egregore. Egregore is een gedachtevorm, een collectieve groepsgeest die ontstaat als culturele ideën, symbolen en manier van werken van persoon tot persoon worden doorgegeven middels geschriften, toespraken, rituelen en gebaren. Zo is bijvoorbeeld de Nederlandse vlag een symbool waar wij ons allemaal mee verbonden voelen en geven we elkaar ter begroeting een hand.

Wat de politiek omschrijft als onderbuikgevoel wanneer Nederlandse mensen in verzet komen tegen bepaalde veranderingen en verschuivingen in onze samenleving, wordt ingegeven door een diep gevoeld verlies van identiteit van en verbondenheid met diezelfde samenleving. Europa is er veel aan gelegen om die nationale identiteit te vernietigen. Zodra dat is bereikt, kan het geforceerd één Europese regering en wetgeving doordrukken. Het is dan ook geen toeval dat een onschuldig, typisch Nederlands volksfeest, Sinterklaas, kapotgemaakt wordt. Een feest dat ons allen bindt. Zwarte Piet ontstond in de tijd dat de Moren in Spanje zaten. Die waren zwart. Er was toen nog geen tv of internet, dus niemand had ooit een donker iemand gezien. Men ging ervan uit dat die geheimzinnige Moren er exotisch uitzagen,  dus creëerde men een exotisch personage. Had niks met discriminatie of slavernij te maken. Dat het zo geëscaleerd is, komt omdat de media de querulant Quinsy Gario een podium hebben gegeven. Het feit dat dit gebeurd is, sterkt mij alleen maar in de overtuiging dat doelbewust de Nederlandse identiteit kapotgemaakt wordt.

Een andere manier om onze identiteit kapot te maken, is ons overspoelen met een massale instroom van mensen met een totaal andere achtergrond en cultuur dan de onze. Mensen die vanwege die andere achtergrond in groten getale weigeren om zich aan te passen aan onze manier van leven en van ons eisen dat wij ons aan hén aanpassen. De overlast neemt inmiddels verontrustende vormen aan en er wordt niet ingegrepen. Doelbewust niet. Pas wanneer het echt uit de hand loopt, kan er van bovenaf worden ingegrepen en kunnen er  maatregelen worden ingevoerd die we nu (nog) niet zouden accepteren. En dat is dan het begin van het einde van Nederland.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.