Spring naar inhoud

Het is lang geleden dat de Tweede Kamerverkiezingen zo spannend en onvoorspelbaar waren. Regeringspartijen VVD en PvdA staan beiden op verlies; de PvdA zelfs op een dramatisch verlies. Wilders staat onverminderd hoog in de peilingen en heel veel mensen weten nog niet waarop ze gaan stemmen, de zogenaamde 'zwevende kiezers'.

Wat ook opvalt, is dat veel meer mensen dan bij vorige verkiezingen niet alleen van plan zijn om te gaan stemmen, maar zich ook echt verdiepen in de partijprogramma's en hun kandidaten. En uitgerekend op dat moment wordt er door PvdA-minister Plasterk besloten om de stemmen handmatig te gaan tellen vanwege een mogelijk risico dat de computer waarmee de landelijke stemmen bij elkaar worden opgeteld, gehackt zou worden! Let wel! Het gaat dus niet om de computers bij de stembureaus, maar om de software waarmee lokale uitslagen bij elkaar worden opgeteld om tot een landelijke uitslag te komen. Die software (OSV) zou gevoelig zijn voor hacken. 'Er mag geen enkele schaduw van twijfel hangen boven de uitslag', zo motiveerde Plasterk zijn besluit.

Als er één telmethode gevoelig is voor gesjoemel, is het wel handmatig tellen. De geschiedenis leert dat juist bij alle foute verkiezingen handmatig werd geteld. De laatste jaren zijn onze politici uiterst onbetrouwbaar gebleken. En er staan grote belangen op het spel voor de gevestigde partijen; als zij hun meerderheid - en daarmee hun machtspositie - kwijtraken, kan dit gevolgen hebben voor Europa en voor het meedraaien  in de baantjesmolen van burgemeestersbenoemingen en andere leuke, goedbetaalde banen voor oud-ministers en -kamerleden. Dat maakt het erg verleidelijk om vals te spelen. Het gegeven dat er zoveel zwevende kiezers zijn, die pas op het laatste moment beslissen waarop ze gaan stemmen, maakt het vervalsen van de verkiezingsuitslagen alleen nog maar makkelijker.

In tegenstelling tot de bij wet geregelde burgercontrole op het tellen van de stemmen in de stembureaus en er zo op toe te zien dat de telling rechtmatig verloopt, is er geen enkele controle mogelijk op het handmatig bij elkaar optellen van alle lokale uitslagen. Daarbij mag je als burger niet aanwezig zijn voor zover ik weet. De optelsom die hier zonder controle van buitenaf wordt gemaakt, resulteert in de uiteindelijke verkiezingsuitslag. Hier en daar een telfout of andere misrekening is natuurlijk zo gemaakt, geen mens die het ziet! Ik heb hier geen goed gevoel bij. U wel, of heb ik dat alleen?

De laatste tijd komt de term "elite" nogal eens voorbij. Elite was vroeger de aanduiding van de adel en rijke families (oud geld). Tegenwoordig bedoelt men met elite de politieke elite; de gevestigde politieke partijen, de door hen beheerste media en degenen die achter de schermen aan de touwtjes trekken (multinationals, rijke families). Zolang een politicus de belangen van de elite vertegenwoordigt, kan hij heel veel fout doen zonder dat dit hem wordt nagedragen. Wanneer een politicus echter die elite juist wil aanpakken, wordt hem dit totaal onmogelijk gemaakt. Het is opvallend hoe weinig de Clintons in de weg werd gelegd door de media, terwijl Bill Clinton heel wat meer op zijn kerfstok heeft als het gaat om vrouwen lastigvallen dan Donald Trump. Ook over Hilary Clinton en Barack en Michelle Obama zijn hele enge dingen te vinden, daar hoef je niet eens echt je best voor te doen. In vergelijking daarmee is Trump heilig en toch is hij degene die wordt gedemoniseerd door de media. Die zijn dan ook volledig in handen van de elite!

Als we naar Nederland kijken, zien we een vergelijkbaar patroon. Het begon met Pim Fortuyn. Hij was van plan de politieke baantjesmolen aan banden te leggen en de bezem door een groot aantal (overheids)instellingen te halen, met name in de sociaal-culturele hoek. We weten allemaal hoe het met hem afliep. Ook Geert Wilders wil de elite aanpakken en de hegemonie van de gevestigde partijen doorbreken door invoering van directe democratie in de vorm van bindende referenda. Net als Trump wordt hij gedemoniseerd. Er wordt op de persoon gespeeld, niet op de inhoud. Het is opvallend hoeveel voorstellen van de PVV in de kamer zijn afgewezen en daarna alsnog zijn goedgekeurd toen ze door andere partijen werden ingediend. Daaruit blijkt dat politici niet worden geleid door de inhoud van een voorstel en het belang van de mensen die ze zeggen te vertegenwoordigen, maar door heel andere beweegredenen.

Wanneer je eens gaat kijken waar oud-politici van de gevestigde partijen zijn gebleven, dan blijken ze vrijwel zonder uitzondering lucratieve commissariaten en/of politieke functies te bekleden. De "beloning" voor het dienen van de belangen van de elite. De grote jongens scoren een topfunctie in Europa of lucratieve commissariaten bij multinationals, worden Commissaris van de Koningin of burgemeester van een grote stad. De mindere goden worden burgemeester van een kleinere gemeente of bestuurder van een kleine of middelgrote instelling. Wat al deze functies gemeen hebben, is dat het gaat om politieke benoemingen. Er is geen sprake van open sollicitaties waarbij de meest geschikte kandidaat de functie verwerft, maar is gewoon de benoeming van degene die aan de beurt is. Als diegene incapabel is, kost dat ons, de samenleving, geld! Zoals bij het debacle van Camiel Eurlings bij de KLM. In de politiek kom je een eind met gebakken lucht, maar in het bedrijfsleven moet je daadwerkelijk iets kunnen. De man viel volledig door de mand. Desondanks werd hij op 10 september 2013 in Buenos Aires op persoonlijke titel gekozen als lid van het Internationaal Olympisch Comité en zit hij in de raad van bestuur van American Express Global Business Travel.

Bij de huidige verkiezingen zijn er een aantal partijen die de gang van zaken willen veranderen middels directe democratie, referenda en minder EU. Het meest uitgewerkte programma op deze punten is dat van het Forum voor Democratie. Partijleider Thierry Baudet heeft over deze onderwerpen meerdere boeken gepubliceerd. Meest recente uitgave is "Breek het Partijkartel", waarin hij onder andere pleit voor de gekozen burgemeester, open sollicitaties voor alle functies bij overheidsinstellingen  en sanering van de NPO. Dit laatste zorgt ervoor dat de NPO het FVD doodzwijgt, een veelzeggend gegeven dat voor zichzelf spreekt :).

Qua geld verdienen lonken de baantjes bij de EU. Nederlandse belangen, zoals bijvoorbeeld ons pensioengeld, worden door onze regering met droge ogen overgedragen aan Europa om zichzelf na het ministerschap te verzekeren van een leuke baan in Europa. Nederland in de uitverkoop voor een lucratieve functie, dat is de manier waarop onze regering invulling geeft aan haar politieke functioneren. Extra wrang in dit verband is het vorig jaar door het Europees Parlement  aangenomen besluit om de eigen pensioenen te verhogen. De dekkingsgraad van dit pensioenfonds bedraagt slechts 37 procent; de rest wordt dus betaald uit de algemene middelen, lees: onze belastingcenten. Dat tikt aan, want ze mogen al met hun 63e met pensioen, zij wel!

Er is ooit een tijd geweest dat mensen de politiek ingingen uit idealisme, de wil om veranderingen ten goede te bewerkstelligen of uit verantwoordelijkheidsgevoel naar minderbedeelden en zwakkeren in de samenleving. Na het dienen van één of twee termijnen in de Tweede Kamer, keerde men terug in de samenleving en de oude baan. Nu gaan mensen de politiek in als onderdeel van een carriëre-planning; de politiek als opstapje naar een goedbetaalde baan. Het spreekt voor zich dat deze mensen niet de belangen van de Nederlandse bevolking behartigen, maar die van hun toekomstige broodheer, de EU bijvoorbeeld.

Het is de hoogste tijd dat er iets verandert in onze politiek en samenleving, anders is het te laat. Dan zijn we alle zeggenschap over onszelf en ons geld kwijt en bepaalt Europa waar ons belastingeld aan besteed wordt. Deze verkiezingen zullen bepalend zijn voor welke kant het op gaat. Complicerende factor is dat de media allesbehalve neutraal en objectief zijn. Dan gaat het niet zozeer alleen om de zeer gekleurde berichtgeving , maar meer nog om wat er zorgvuldig wordt weggelaten. KRO/NCRV hebben bijvoorbeeld een documentaire over criminele asielzoekers uitgesteld tot ná 15 maart om de verkiezingen niet te beïnvloeden. Alsof het niet uitzenden geen indirecte beïnvloeding is! Gisteren, 16 februari 2017, is er een aanslag geweest op een soefi-tempel in Pakistan met tot nu toe al 88 doden. Nergens terug te vinden in het Nederlandse nieuws. Soennitische moslims die niet alleen niet-moslims, maar ook andersdenkende moslims  afslachten, in dit geval ook nog eens verlichte moslims, is natuurlijk geen populaire boodschap zo vlak voor de verkiezingen. Dat zou de populisten alleen maar in de kaart spelen. Wat ook opvalt, is dat er in de media nooit kritiek is op linkse demonstranten, terwijl, als je goed oplet, elke keer opnieuw blijkt dat daar de agressie en het geweld vandaan komt. Bij de anti-Zwarte Piet demonstraties bijvoorbeeld, maar ook als reactie op demonstraties van Pegida en andere de "gutmenschen" onwelgevallige clubs. Ook de moordenaar van Pim Fortuyn komt uit de linkse hoek. Maar daar hoor je niemand over, dat wordt gewoon niet benoemd.

Willen we het tij keren, dan moeten we massaal naar de stembus en onze stem uitbrengen op een partij die niet tot het establishment behoort. Trap niet in de mooie beloften van de gevestigde partijen. Leer van het verleden, waaruit keer op keer is gebleken dat alle beloften na de verkiezingen meteen het raam uitgingen. De enige drijfveer van de gevestigde partijen is het veiligstellen van de baantjesmolen, eigenbelang. De belangen van de Nederlandse bevolking worden daaraan zonder scrupules opgeofferd, kijk maar naar de afgelopen jaren. We zijn met zijn allen voorgelogen en bestolen door Gerrit Zalm bij de introductie van de Euro. Zalm heeft nu een goedbetaalde baan bij ABNAmro. We hebben met zijn allen tegen de Europese Grondwet gestemd, maar die werd evengoed toch ingevoerd. Balkenende is nu  hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Leuk, worden aankomende bestuurders meteen al opgevoed tot het negeren van de wil van de meerderheid als die niet strookt met de wil van de elite. Als ik het totaalplaatje overzie, word ik er bijna moedeloos van. Het enige wat ik kan doen, is mijn stem uitbrengen op een partij die wél het belang van Nederland en haar bevolking vooropstelt en hopen dat velen met mij hetzelfde zullen doen.