Spring naar inhoud

Ik kan me nog goed herinneren dat er ineens een hondenbeleid werd ingevoerd. In naam wel te verstaan. Het woord "beleid" veronderstelt namelijk een visie. En die is er dus niet. Er moest een zondebok gevonden worden om de aandacht af te leiden van een falende overheid, landelijk en lokaal. De hond bleek de ideale zondebok waar het volk haar groeiende gevoelens van onvrede op kon projecteren. Je kunt de overheid immers niet de schuld geven van poepoverlast. Poepoverlast werd tot maatschappelijk probleem nummer 1 gebombardeerd en de media deden hier braaf aan mee. Zo werd de aandacht afgeleid van de echte problemen en het wanbeleid van landelijke en lokale overheden.

Een voorbeeld: een vrouw heeft een hond die ze altijd los laat lopen. Het beest komt uit het asiel en is getraumatiseerd. Hij reageert panisch als hij aan de riem zit. Keer op keer krijgt ze een boete voor het niet aangelijnd hebben van haar hond, terwijl het beest prima onder appèl is en ze consequent de poep opruimt. Voor haar is het driemaal per dag spitsroeden lopen als ze haar hond uitlaat, dag in dag uit.

Vroeger gingen de mensen op zondag met de hond naar het bos, nu is dat een strafbaar feit, tenminste als je je hond lekker laat rennen zoals elke rechtgeaarde hondenliefhebber nu eenmaal doet. Zelfs in de Loonsche en Drunense duinen waar in die zandverstuivingen een blind paard nog geen kwaad kan doen,  moet je wel je hond aangelijnd houden. Er is een lullig recht traject uitgezet van de ene horecagelegenheid naar de andere waar de hond los mag. Je moet dus dezelfde weg weer teruglopen. Voor de fietscrossers is er daarentegen alle ruimte en die vernielen veel meer en veroorzaken veel meer overlast dan alle honden bij elkaar!

Ooit is het “hondenbeleid” begonnen om de poepoverlast terug te dringen. Daar wordt echter niet op gecontroleerd. Het is veel makkelijker om niet aangelijnde honden te traceren, terwijl de eigenaren daarvan in de praktijk juist vaak de mensen zijn die de poep wel opruimen. Uitzondering op deze regel is de aso met de loslopende pitbull. Die ruimt gewoonlijk de poep niet op en krijgt ook nooit een boete. Dat durven de controleurs niet! In de praktijk worden de boetes daarom voornamelijk opgelegd aan vrouwen met overwegend kleine hondjes. Het gaat dus niet om bestrijden van overlast, maar om geld binnenhalen!